Skład ciała. Część I – Tkanka tłuszczowa

Czym jest ludzka sylwetka? Jak ją opisać? Podstawowe wskaźniki, opisujące naszą sylwetkę, to wzrost i waga. Na wzrost nie mamy wpływu, natomiast wagę możemy kontrolować, przynajmniej do pewnego stopnia ;).

W przypadku większości ludzi kontrola wagi wymaga wysiłku. Jeśli dążymy do optymalnej sylwetki, warto mieć na ten temat choćby podstawową wiedzę. Większa świadomość może wspierać osiąganie celu: dzięki temu, że lepiej rozumiemy, co się dzieje z naszym ciałem, unikamy poczucia braku efektów i niepotrzebnej frustracji.

Body Mass Index (BMI)

Stosunek masy ciała do wzrostu służy jako generalny wskaźnik sylwetki, a nawet zdrowia. Obliczany jest na podstawie masy (kg) przez wzrost do 2 (m).

Prawidłowa wartość BMI zawiera się w przedziale 18,5 do 25. Wartość poniżej 18,5 oznacza niedowagę, natomiast powyżej 25 – nadwagę. Wskażnik BMI powyżej 30 to otyłość.

UWAGA: BMI jest bardzo ogólnym wskaźnikiem badanej osoby, który ma poważne ograniczenia, ponieważ nie uwzględnia składu ciała. Osoba bardzo muskularna będzie ukazywana wg. BMI jako osoba otyła.

Badanie składu ciała bardziej obiektywne niż sama waga i BMI

Kiedy chcemy schudnąć, pomiar efektów naszych starań nie powinien się opierać na samym ważeniu. Pamiętajmy, że mięśnie są cięższe od tłuszczu, dlatego, jeśli ćwiczymy intensywnie, nasza waga może stać w miejscu lub nawet rosnąć! Nie musi to oznaczać, że ćwiczenia nie przynoszą efektu, wręcz przeciwnie. To tkanka tłuszczowa się zmniejsza a rosną mięśnie.

Monitory składu ciała TANITA zapewniają szybką i wielowymiarową analizę składu ciała z zastosowaniem innowacyjnej technologii bioimpedancji elektrycznej (BIA), która jest rozwijana na przestrzeni ostatnich 25 lat. Dzięki temu możliwe jest ustalenie obiektywnych wskaźników, opisujących Twoją sylwetkę i kondycję oraz monitorowanie ich zmian w czasie – pomiar efektów treningu (i ewentualnych innych działań, np. diety).

Ta nieszczęsna tkanka tłuszczowa…

Tkanka tłuszczowa jest w ciele niezbędna do utrzymania odpowiedniej temperatury ciała, pełni także funkcję ochronną dla narządów wewnętrznych. Jej obecność jest też istotna dla amortyzacji stawów.

Ilość energii, którą dostarczamy do naszego organizmu, jest zależna od tego co jemy i pijemy. Energia jest wykorzystywana na podtrzymanie podstawowych funkcji organizmu oraz spalana poprzez aktywność fizyczną. Bilans energetyczny jest prosty: jeśli spożywasz taką samą ilość kalorii, jaką wykorzystuje i spala Twój organizm, całość przekształcana jest w energię. Jeśli dostarczasz do swojego organizmu nadmierną ilość kalorii, czyli więcej niż Twój organizm jest w stanie wykorzystać i spalić, jest ona przechowywana w komórkach tłuszczowych. Jeśli nie zostanie wykorzystana w późniejszym czasie, tworzy nadmiar tkanki tłuszczowej.

Zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej jest szkodliwa dla poziomu Twojego zdrowia: zwiększa ryzyko wystąpienia problemów z układem krążenia, stawami, a w niektórych przypadkach nawet nowotworów.

Z kolei zbyt niski poziom tkanki tłuszczowej w organizmie może prowadzić do nieprawidłowości takich jak osteoporoza, nieregularne miesiączki czy niepłodność.

Dlatego zalecane jest regularne kontrolowanie tkanki tłuszczowej i porównywanie swoich wskaźników z normami, które są dostępne dla przedziału wiekowego od 5 do 99 lat. Efekty pomiaru tkanki tłuszczowej przedstawiane są na dwa sposoby: jako jej procentowa zawartość w całkowitej masie ciała (%) oraz masa tkanki tłuszczowej (kg).

Poniższe wykresy przedstawiają rozkłady zawartości procentowej tkanki tłuszczowej dla dorosłych kobiet i mężczyzn w wieku 20-79 lat.

Prawidłowa zawartość tkanki tłuszczowej dla kobiet wynosi, w zależności od wieku, od 21% do 36%. Przyjęte normy dla mężczyzn są znacznie niższe i wynoszą od 8% do 25%. Otyłość u kobiet zaczyna się od zawartości tłuszczu ponad 40%, a u mężczyzn – ok. 30%.

 

Tkanka tłuszczowa trzewna (wisceralna) 

Tkanka tłuszczowa trzewna znajduje się głęboko w obszarze brzusznym, otaczając i chroniąc wszystkie organy wewnętrzne.

Nawet jeśli masa Twojego ciała oraz procentowa zawartość tkanki tłuszczowej pozostają na stałym poziomie, na przestrzeni lat zmienia się rozkład tkanki tłuszczowej. Zwiększa się prawdopodobieństwo jej nadmiaru w obszarze brzusznym, co może prowadzić do nadciśnienia, choroby serca, cukrzycy typu II.

Prawidłowy wskaźnik zawartości tkanki tłuszczowej trzewnej dla dorosłego człowieka mieści się w zakresie 1-12.

Źródło: Tanitapolska.pl.